Tips och idéer för hemmakontoret 

Med snart 15 års erfarenhet av att arbeta hemifrån har effekterna av Corona inte påverkat min produktivitet. De flesta är överens om att vi inte kommer gå tillbaka till en situation där allt arbete utförs på kontoret. Hemmakontor kommer att vara ett permanent alternativ för medarbetare i många företag. I denna artikel kommer jag dela med mig av både mina erfarenheter och teknik som idag skapar bättre förutsättningar för både medarbetare och arbetsgivare. Häng med!


Andreas Lönnmo, VD Logic IT

Optimera din hemarbetsplats

När du tillbringar större delen av din arbetstid i hemmet så är det inte bara teknik som behöver fungera. Listan sammanfattar vad som är viktigt att tänka på när du optimerar din hemarbetsplats och ditt sätt att sköta arbetet hemifrån.

  • Placering av skrivbordet i förhållande till bland annat fönster
  • Belysning i rummet och på skrivbordet
  • Webbkamera med bra upplösning
  • Ljudet med mikrofon och högtalare eller headset
  • Ergonomi avseende skrivbord, kontorsstol, tillbehör, arbetsställning med mera
  • Extern skärm för ökad produktivitet
  • Arbetsplatsliknande rutiner med lunch, fika och socialt umgänge

Placering av arbetsplatsen

Om du har förmånen att kunna välja placering av skrivbordet eller arbetsplatsen ska du sträva efter att placera vid en yta där du har det största ljusinsläppet. Under dagtid får du en naturlig och behaglig ljussättning. Särskilt viktigt att ljuset kommer framifrån vid videomöten. Om ljuset kommer bakifrån riskerar du att bli en mörk siluett precis som när du fotograferar ett objekt med solljus bakom.

Vill du veta mer?

Se mer om hur vi arbetar med området.

Fråga experten

Ställ en fråga till vår expert på området.

Kontakta mig

Du kanske har en fråga om det här innehållet.

Belysning och ljussättning

Ljussättning är förstås en hel vetenskap men jag strävar framförallt efter att ha en bra generell ljussättning i rummet och punktbelysning vid skrivbordet. För att förbättra kvalitén på videomöten har jag kompletterat med en ram och ett vanligt bakplåtspapper för att få en varmare ton och bättre spridning av ljuset. Om du arbetar mycket med video som verktyg rekommenderar jag att investera i en "Ring light" eller den här prisvärda lösningen från IKEA. Viktigt med ett jämnt och bra ljus som inte retar ögonen (Bilden nedan till höger är kanske lite i överkant:)).

Webbkamera

Min gissning är att den absolut vanligaste utrustningen på en hemarbetsplats är en laptop med inbyggd kamera. Det räcker alldeles utmärkt om du har korta arbetspass eller när videmöten inte är en naturlig del av arbetet. Om du däremot tillbringar mycket tid i möten och i stor utsträckning arbetar hemifrån är en högupplöst webbkamera en skarp rekommendation. Mötesdeltagarna får en helt annan upplevelse och du upplevs som mer professionell. I exemplet bredvid syns skillnaden mellan datorns inbyggda kamera och, i det här fallet, en Logitech BRIO 4K webbkamera. Du ser också skillnaden med och utan ljussättning.

Datorkamera utan ljussättning
4K kamera med ljussättning

Undvik arbetsskador

Enligt ett pressmeddelande från Previa påbörjades i augusti en brant ökning av sjukskrivningar för fysiska och psykosociala besvär troligen kopplade till effekter av Covid-19. I pressreleasen finns åtta handfasta och bra tips för att förbättra din arbetsmiljö i hemmet. Att enbart ha en laptop som arbetsverktyg är för mig helt otänkbart. Kommer ofta på mig själv att jag "krummar" ryggen, trycker ihop axlarna eller luras av bekvämligheten att sitta i soffan med laptopen i knät. För mig är de viktigaste tillbehören extern skärm, mus och tangentbord. En kontorsstol är ett plus. En bra utrustad hemarbetsplats är en besparing för arbetsgivaren. Förutom minskad risk för sjukskrivning räcker det med en måttlig ökning i produktivitet för att finansiera hela investeringen.

Effektivt med extern skärm

Förutom fördelar med bättre arbetsställning och större arbetsyta så bidrar en extern skärm till bättre produktivitet. Personligen använder jag en ultrabred (21:9) 34" skärm från Samsung som gör att jag kan ha tre applikationer uppe samtidigt (två på skärmen och en på laptopen). Förr krävdes dubbla skärmar för detta. En extra fördel med just den här skärmen är den inbyggda hubben på skärmens baksida som ger möjlighet till direktanslutning av min webbkamera samt laddning av dator och  tillbehör.

Rutiner och goda vanor

Sist men inte minst vill jag ta upp vikten av att etablera goda vanor. Det är lätt att glömma bort tiden när du arbetar hemifrån och då du, till skillnad mot kontoret, sällan blir avbruten av kollegor blir pauserna ofta få. Jag ser därför till att följa gängse kontorsrutiner med fika på förmiddag och eftermiddag och förstås lunch. Efter arbetsdagen ser jag till att komma ut minst en timme. Ibland som ett träningspass men ofta promenad eller vandring. Jag hoppas att jag kunde bidra med lite inspiration och du är varmt välkommen att kontakta mig eller fråga vår expert på hemmakontor