Störande ljud på arbetsplatsen gör att medarbetare jobbar hemifrån

Störande ljud på arbetsplatsen gör att medarbetare jobbar hemifrån

Insikter

2024-10-17

En av tre svenska kontorsarbetare stör sig i någon mån på oönskade ljud på arbetsplatsen – 20 procent så pass mycket att de arbetar hemifrån för att slippa dem.

Pratande kollegor stör allra flest – men få ber dem dämpa sig. Det visar en ny Sifo-undersökning på uppdrag av ljud- och videolösningsvarumärket Jabra

En ny Sifo-undersökning där svenska kontorsarbetare frågats om sin arbetsmiljö visar att närmare fyra av tio (37%) i någon mån stör sig på oönskade ljud på arbetsplatsen. En av fem (20%) stör sig så pass mycket att de arbetar hemifrån i den mån de kan för att undvika dessa ljud. 

De mest störande ljuden kommer från kollegor, enligt närmare två av tre (61%). Det är framför allt kollegor som pratar högljutt (40%) som väcker irritation, följt av kollegor som pratar mycket om saker som inte rör arbetet och sådana som avbryter en i arbetet (28%). En fjärdedel (23%) stör sig även på ljud från andras datorer eller mobiltelefoner, samt kollegor som tar möten i öppna kontorslandskap. Trots detta uppger endast sju procent att de brukar be sina kollegor att dämpa sig när de störs. 

– Öppna kontorslandskap skapar goda förutsättningar för samarbete och kreativitet, men utmaningen är hur man ska hantera ljud och distraktioner för att skapa en miljö som fungerar för alla. Genom att utforma specifika utrymmen på kontoret för olika aktiviteter, som tysta zoner eller samarbetsområden, kan medarbetarna hitta en plats där de trivs och kan få arbetet gjort, säger Steen Marquard, Sales Director Nordics på Jabra.

– Tekniken kan bidra till att skapa en optimal arbetsmiljö. Genom att investera i professionell ljudteknik, exempelvis brusreducerande headset, kan medarbetarna koncentrera sig och minska den negativa effekten av kontorsljud när de tar emot samtal och deltar i möten online. Detta skapar en mer inkluderande arbetsplats för samarbete och produktivitet där alla kan trivas, avslutar Steen Marquard. 

Koncentrationssvårigheter (48%) och trötthet (35%) är de främsta konsekvenserna av störande ljud på kontoret enligt respondenterna. En av fyra (25%) upplever även stress och trötthet (26%) till följd av oönskade ljud. 

Många saknar tillgång till tysta platser

Fler än hälften av respondenterna (55%) uppger att de arbetar mer effektivt när det är tyst omkring dem. Samtidigt är det färre än hälften (47%) som uppger att de har tillgång till tysta rum eller zoner på sin arbetsplats. Drygt tre av tio, 33 procent, anser att deras arbetsgivare tar ansvar för att skapa en arbetsmiljö där de kan koncentrera sig, medan 13 procent inte upplever att arbetsgivaren tar det ansvaret. Var femte (19%) tycker att det är otydligt vem på arbetsplatsen som bär ansvar för ljudmiljön. 

—————————

Om undersökningen och Jabra

Undersökningen genomfördes i Kantar Media webbpanel (Sifopanelen) under perioden 23–28 maj 2024. Totalt intervjuades 1973 personer i åldern 18–65 år, varav 1012 personer arbetar inom kontorsmiljö. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Medias webbpanel (Sifopanelen). 

Jabra är ett världsledande varumärke inom ljud-, video- och samarbetslösningar – utformade för att stärka konsumenter och företag. Logic IT är auktoriserad partner till Jabra.

Läs också: Så påverkar ljud vårt välbefinnande och vår effektivitet

Välj oss som er partner för professionella digitala mötesupplevelser.

KOMPETENS

HÅLLBARHET

ENGAGEMANG

GLÄDJE

Välj oss som er partner för professionella digitala mötesupplevelser.

Välj oss som er partner för professionella digitala mötesupplevelser.

Välj oss som er partner för professionella digitala mötesupplevelser.

KOMPETENS

HÅLLBARHET

ENGAGEMANG

GLÄDJE